OBROK PRE TRENINGA MNOGO UTIČE NA TRENING!

Zašto je bitno koliko jedete pre treninga, i koliko dugo čekate od obroka do treninga?

Obrok pre treninga direktno utiče na trening koji ćete raditi. U nastavku videćete zašto nije dobro jesti premalo ili previše pre treninga i zašto nije dobro previše dugo, ili previše kratko čekati od obroka do treninga.
1. Premalo hrane i predugo čekanje do treninga

Ukoliko ste pojeli jako malo hrane pre treninga (ako ste i dalje poprilično gladni posle obroka), ili ukoliko ste čekali previše dugo od obroka do traninga pa ste trening počeli tek posle 4-5 sati od obroka, mogu se desiti neki problemi…

 

Desiće se to da vam šećer u krvi bude veoma nizak. To će uticati na to da budete gladni zbog čega ćete lošije moći da se fokusirate na jak i stimulativan trening, a više ćete biti fokusirani na glad…

 

Zato nemojte jesti premalo pre treninga i nemojte čekati predugo od obroka do treninga. 

 

Koliko tačno količinski treba da jedete je za svakoga različito, a zavisi i od toga da li trenutno radite na gubitku masti ili dodavanju mišića (ako gubite masti naravno da ćete generalno jesti manje, ali ni tada ne smete jesti premalo pre treninga).

Što se tiče idealnog vremenskog razmaka od obroka do treninga, i to je individualno za svakoga, i zavisi od toga šta ste i koliko ste jeli, od vašeg varenja i tako dalje. Daću vam opšte preporuke sa kojima teško možete pogrešiti:

 

  • Ako ste jeli namirnice koje se lako i brzo vare (recimo jeli ste whey u kombinaciji sa grizom, kornfleksom, pirinčem, voćem i slično), i niste unosili masti u tom obroku, onda slobodno možete početi trening recimo 1-2h od obroka. Masti usporavaju varenje, tako da ako ste jeli pomenute hidrate i whey protein, taj obrok će se brže svariti što zbog samih namirnica što zbog toga što niste imali masti u tom obroku, niti meso, ribu i ostale namirnice koje se sporije vare.

 

  • Ako ste jeli namirnice koje se malo sporije vare (proteini poput jaja, mesa, ribe i slično, kao i kompleksniji hidrati popun heljde, kinoe, prosa, mahunarki i slično), i unosili ste masti u tom obroku kao i vlakna (povrće), onda možete početi trening recimo oko 2 do maksimalno 3h od obroka… Ako čekate više od ovoga (recimo 4-5h) završićete trening za sat ili više, pa ćete jeste tek posle 6-7 sati od poslednjeg obroka što je predugačak vremenski razmak i uopšte nije optimalno ni za izgradnju mišića a ni za gubljenje masti (bićete jako puno gladni i veće su šanse da se prejedete).
2. Previše hrane i preran odlazak na trening posle obroka

Ukoliko ste pojeli previše hrane pre treninga (ako ste se preječi, ako se osećate tromo), ili ukoliko ste prerano otišli na trening posle obroka mogu se takođe desiti neki problemi.

 

Desiće se to da će vam krv biti usmerena u digestivni sistem jer varite hranu, umesto da krv bude usmerena u mišiće koje pokušavate da stimulišete…

 

Ovo dovodi do:

  1. Lošijih performansi;
  2. Manje napumpanosti mišića (volite taj osećaj pumpe na treninug zar ne, ja mnogo!) jer je krv usmerena najviše u digestivni trakt;
  3. Lošijeg varenja. Varenje će biće poremećeno jer umesto da krv bude većim delom usmerena u digestivni trakt, jedan deo krvi će ipak morati da bude usmeren u mišiće (jer trenirate) tako da će se varenje usporiti i pokvariti. Ta hrana će onda “čekati” bolja vremena (prestanak sa fizičkim naporom) da bude svarena (malo sam žargonski napisao jer sam hteo da bolje razumete situaciju).

 

Zaključak? Nećete dobiti ni dobro varenje ni dobre pumpe i performanse….

 

Koliko tačno količinski treba da jedete je za svakoga različito (isto kao što ste videli u prethodnom odeljku).

Što se tiče idealnog vremenskog razmaka od obroka do treninga, i to je dosta individualno za svakoga, i zavisi od toga šta ste i koliko ste jeli, od vašeg varenja i tako dalje. U prethodnom odeljku dao sam vam generalne smernice, ako ih ispratite teško da ćete pogrešiti.

 

Samo nemojte nikada da se prejedate, a ako generalno morate da jedete malo više (jer vam je takav metabolizam i radite na dodavanju mišića) onda sačekajte par sati do početka treninga.

3. Zaključak

Videli ste koliko je bitno pogoditi količine i tajming za obrok pre treninga. Naravno, ne mora sve da bude savršeno ali ispratite preporuke kako ne biste na trening išli gladni ili presiti.

 

  • Izbegavajte da na trening idete jako gladni. Nemojte jesti premalo pre treninga i nemojte čekati predugo od obroka do treninga.

 

  • Izbegavajte da na trening idete prepunog stomaka. Nemojte jesti previše hrane blizu treninga. Nikada se nemojte prejedati, to nije dobro ni za zdravlje, ni za koncentraciju, ni za izgled, ni za mentalno zdravlje.

 

Nadam se da su vam informacije značile. Ukoliko jesu podelite blog sa nekim kome takođe mogu značiti, i ne zaboravite da čitate i ostale blogove jer tu možete pronaći odgovore na neke svoje nedoumice i probleme.

 

Ukoliko vas zanima saradnja sa mnom javite mi se preko ovog linka.

Nemoj ovde da staješ

Pogledaj najnovije objave

© Milorad Andrić | Embrace Fitness 2024 | Sva prava zadržana