Više mišića znači da možete da jedete više?

Da li je ovo istina??

Sigurno ste dosta puta čuli nas trenere da govorimo “povećaj mišićnu masu pa ćeš moći više da jedeš”. Međutim, da li je ovo zaista tačno i u kojoj meri je tačno saznaćete uskoro.
1. Koliko mišići i masti troše kalorija?

MIŠIĆI:

 

Mišići su metabolični aktivno tkivo, mnogo aktivnije tkivo od masti. Mišići zahtevaju nutrijente i kiseonik. Svi ti procesi ishrane mišića zahtevaju energiju, a da bi se energija potrošila na te procese neophodno je da se potroše određene kalorije. To je kao i sa varenjem hrane. Kada varite hranu organizam troši određenu količinu kalorija (energije) da bi se ta hrana svarila.

 

Ali, koliko zapravo mišići troše kalorija u stanju mirovanja?

 

Ako ništa ne radite ceo dan, na 1 lb (to je tačno 0.45g mišića) vaši mišići će potrošiti svega oko 6 kalorija.

 

MASTI:

 

Masti su glavna rezerva energije u našem telu ali su metabolični manje aktivne. One troše samo oko 2 kalorije na 1 lb (0.45g masti).

 

DRUGI ORGANI:

 

Zapravo, drugi organi poput jetre, srca, bubrega i mozga troše neuporedivo više energije na dnevnom nivou u toku svog rada.

 

Poređenja radi, ovi organi troše sledeću količinu kalorija (isto merimo na 1 lb – 0.45g):

  • MOZAK – oko 100
  • JETRA – oko 90
  • SRCE – oko 200
  • BUBREZI – oko 200

 

Pošto mišići troše oko 6 kalorija na svakih 0.45g, ako dodate 10kg mišića imaćete oko 100 kcal veću potrošnju u toku dana. 10kg čistih mišića možete očekivati da ćete dodati za minimum par godina (ako ste početnik i sve radite savršeno), a mnogo sporije ako imate popriličnog iskustva u treningu.

 

100 kcal je ekvivalentno kao da pojedete oko 200g jabuke ili oko 18g badema. To je ekstremno mala razlika.

 

Međutim, dodavanje mišića ima neke druge prednosti, štaviše one su jako velike. Sada prelazimo na tu temu.

2. Gde se ogleda razlika?

Pošto smo rekli da više mišića znači i brži metabolizam (i samim tim veću potrošnju kalorija), ta razlika je veoma mala, gotovo nikakva. Međutim, gde se ogleda razlika?

 

U tome što više mišića sa sobom donosi veću potrošnju kalorija u toku treninga a i satima posle njega.

 

Ako dovoljno jako trenirate sa tegovima trošićete kalorije satima, čak i danima posle treninga zbog mnogih procesa oporavka koji će se dešavati (setite se da na treningu oštećujete mišićna vlakna i dešava se niz metaboličkih procesa pa sve to mora da se sredi u predstojećim satima pa čak i danima – ukoliko je puno oštećenja naneto).

 

Svi ti procesi oporavka zahtevaju energiju, i pogodite šta? To znači i više potrošenih kalorija!

 

Nama u treningu snage nije cilj da trošimo kalorije, zato to molim vas izbacite iz glave. Sve ovo pišem radi jednostavnosti jer danas pričamo o toj tematici. Dakle, na trening sa tegovima idete da gradite i oblikujete telo, a ne da trošite kalorije!

 

Da sumiramo. Mišići koji se oporavljaju posle napornog treninga imaju mnogo veće potrebe za energijom od istih tih mišića u stanju mirovanja!

Zaključak

Dodavanje mišića ne utiče previše na veću potrošnju kalorija u stanju mirovanja ali utiče na veću potrošnju kalorija na treningu a posebno posle treninga kada se dešavaju svi procesi oporavka štete koju ste naneli sebi (to je neophodno za napredak).

 

Ne idite na trening sa tegovima u želji da trošite kalorije već u želji da izgradite i lepo oblikujete telo. Ovo nećete postići kardiom već samo sa tegovima. Kardio može biti samo bonus ali nikako osnova, tegovi su osnova.

 

BONUS SAVET: Nikada nemojte mršaviti bez treninga sa tegovima jer ćete izgledati loše – krajnji rezultat neće biti ni približno dobar kao kada biste u toku mršavljenja oblikovali mišiće jer mišići daju dobar izgled telu (bilo da ste žena koja neće da se nabilduje ili muškarac koji želi da se nabilduje). Mišići svima daju bolji izgled ako kontrolišete svoju ishranu i pametno trenirate.

 

Ukoliko imate problema sa ishranom ili treningom, ukoliko želite da izgledate kao nikad do sad i pucate od energije/zdravlja, javite mi se za saradnju (ovde se možete prijaviti) 💪

Nemoj ovde da staješ

Pogledaj najnovije objave

© Milorad Andrić | Embrace Fitness 2024 | Sva prava zadržana