Najgore namirnice koje treba izbegavati (u širokom luku)!

Svedite ove namirnice na minimum, ili još bolje, izbacite ih!

Koje su to namirnice koje uništavaju organizam? Hajde da saznamo.
1. Najgore namirnice

Sva procesovana/obrađena hrana spada u najgore namirnice koje možete da jedete.

 

Neka prerađena hrana je mnogo manje štetna od druge, ali u biti sve su prerađene.

 

Prerađena/procesovana hrana prošla je kroz mnoge dodatne procese u toku kojih su dadavane razne stvari kako bi ta hrana bila ukusnija i duže trajala.

 

Takve namirnice su sve vrste slatkiša, torte, kolači, čokolade, keks, pecivo, prelivi, čips, smoki, grisine, dakle junk hrana svake vrste…

 

Pored toga, najgore što možete da uneste u sebe je i pržena hrana u dobokom ulju jer tako ekstremno remetite sebe hormonalno, zato što unosite puno nepotrebnih i nezdravih masti u svoje telo…

 

Ništa ne bi trebalo pržiti na suncokretovom ulju, treba sve peći ili kuvati, a ako pržite nešto poput jaja ili mlevenog mesa samo minimalno premažite tiganj sa maslacem, svinjskom mašću ili kokosovim uljem jer su te masti mnogo pogodnije za visoke temperature.

2. Šta je još na spisku a može se pomisliti da je zdravo?

Zasićene masti.

 

One se nalaze u masnijim mesima, masnijim sirevima, pavlaci, mesnim prerađevinama i tako dalje.

 

To ne znači da nikada nećete da pojedete recimo masnije meso ili neku mesnu prerađevinu. To je skroz okej i možete to jesti, ali ne biste trebali da unosite zasićene masti više od 5-7% od ukupnog kcal unosa.

 

Primer: Ako jedete 2000 kcal dnevno to je maksilano 15g zasićenih masti (ne ukupnih nego zasićenih, da ne dođe do zablude).

3. Zaključak

Procesovana/obrađena hrana jako remeti funkcionisanje organizma, kvari crevni mikrobiom, uzrokuje bolesti, dovodi do gojaznosti jer je jako lako prejesti se sa takvom hranom (na malu količinu hrane imate jako puno kalorija).

 

Izbegavajte ovakvu hranu. Naravno, ništa vam neće biti da povremeno pojedete nešto tako ali budite pametni u tim situacijama, to jest budite umereni i ne dozvolite da preterate.

Nemoj ovde da staješ

Pogledaj najnovije objave

© Milorad Andrić | Embrace Fitness 2024 | Sva prava zadržana