Kako da trenirate kada ste bolesni ili imate simptome prehlade?

Saznajte šta da radite kada imate simptome prehlade ili temperaturu

Odma da razjasnimo, kada imate temperaturu NEMA TRENIRANJA. Kada samo imate simptome onda možda možete uraditi trening, zato pratite sledeća uputstva kako biste to uradili na pravi način
1) Umereni periferni simptoni (blago curenje nosa i blago upaljeno grlo)

Ako imate pomenute simptome ali se osećate jako onda imamo 3 potencijalna načina:

 

1. Uradite predviđeni trening ali smanjite serije. Recimo, uradite 30-50% manje od predviđenog broja serija ali odradite jako kao što biste inače radili (ako se tako osećate). Dakle, tamo gde ste radili 3 serije sada uradite 2, tamo gde ste radili 4 serije uradite 2 serije…

 

2. Uradite trening oporavka. To znači da ćete koristiti oko 50% manje opterećenja nego inače. Tamo gde ste radili recimo 12 ponavljanja sa 50kg sada ćete raditi 12 ponavljanja sa 25kg.

 

Pored toga smanjite i broj serija za 50%. Tamo gde ste radili 4 serije sada uradite 2 serije.

 

Radite ovakve treninge dok se ponovo ne osećate bolje, i dok simptomi ne prođu ili se značajno smanje.

 

3. Potpuno izostanite sa treninga. To znači da ćete preskočiti taj trening.

 

Ovde nema idealnog odgovora, jednostavno pratite osećaj i vidite. Može se desiti da primenite 1. ili 2. način i da sve bude u redu, a može se desiti da se stanje pogorša posle toga, niko ne može da zna…

2) Jači periferni simptomi (veće curenje nosa, jača upala grla)

Ovde se stvari malo menjaju jer su simptomi jači. Pratite sledeće savete:

 

1. Uradite trening oporavka. To znači da ćete koristiti oko 50% manje opterećenja nego inače. Tamo gde ste radili recimo 12 ponavljanja sa 50kg sada ćete raditi 12 ponavljanja sa 25kg.

 

Radite ovakve treninge dok se ponovo ne osećate bolje, i dok simptomi ne prođu ili se značajno smanje.

 

2. Nemojte uraditi predviđeni trening i ostalih par trening dok god se simptomi ne smanje ili dok skroz ne prođu. U toku tog perioda jedite kvalitetno i spavajte više, opuštajte se više. Tako ćete smanjiti stres.

3. Centralni simptoni (temperatura, bolovi u telu i slično)

U ovom slučaju najpametnije je potpuno izostati sa treninga i pustiti imuni sistem da uradi svoje, da vas oporavi!

 

Svaki naporan rad sa centralnim simptomima dovešće do pogoršanja simptoma!

4. Šta se dešava sa imunitetom u toku bolesti i treninga?

Zapamtite da je organizam u stresu dok je bolestan. Tada je dejstvo imunog sistema znatno pojačano i ako trenirate jako vi ćemo dodatno aktivirati imuni sistem, jer imuni sistem oporavlja štetu uzrokovanu treningom. Na ovaj način imuni sistem dodatno slabi jer ga više aktivirate i lakše dolazi do pogoršanja simptoma.

 

Trening dovodi do oštećenja mišićnih vlakana na mikro nivou. Ta oštećenja su neophodna za napredak, i ona se repariraju u toku odmora između treninga, i upravo tu štetu uzrokovanu treningom oporavlja imuni sistem.

 

Ali, kao što smo rekli, ako vam je imuni sistem već dosta aktivan jer se borite sa simptomima ili ste bolesni, tada nema potrebe da dodatno aktivirate imuni sistem da oporavlja štetu uzrokovanu treningom jer ćete tako pogoršati stanje. To je kao da od jednog radnika tražite da radi sve poslove, da konstantno radi prekovremeno bez slobodnog dana i da očekujete da neće doživeti burnout.

5. Zaključak

Kada imate temperaturu (centralne simptome) onda nema treniranja koliko god želeli. Bolje je da propustiote 2-3 treninga nego da ih uradite pa da legnete u krevet na 7 dana…

 

Kada imate slabije periferne simptome možete istrenirati. Vratite se u odeljak 1 da vidite uputstva.

 

Kada imate jače periferne simptome možete istrenirati ali umereno ili možete potpuno izostati sa treninga dok se simptomi ne smire ili dok skroz ne ozdravite. Vratite se u odeljak 2 da vidite uputstva.

 

Sada znate sve, a koji ćete način odabrati je totalno individaulno i nema jednog univerzalnog odgovora.

Nemoj ovde da staješ

Pogledaj najnovije objave

© Milorad Andrić | Embrace Fitness 2024 | Sva prava zadržana